Të rinjët i dhanë karton të kuq gjuhës së urrejtjes: Blloko urrejtjen. Ndani dashuri

Publikuar më 30 Октомври, 2022 Lajme, Ligat e Fëmijëve


Liga e Fëmijëve në FFM, kushtuar luftës kundër gjuhës së urrejtjes në sport!

Sot në qendrën stërvitore “Petar Milloshevski” u zhvillua aktivitet sportiv për sensibilizimin e të rinjve, familjeve, prindërve dhe përkrahësve në kuadër të fushatës së përbashkët të Bashkimit Evropian dhe Këshillit të Evropës “Blloko urrejtjen”. Ndani dashuri!, e cila fokusohet në luftën kundër gjuhës së urrejtjes dhe diskriminimit, në bashkëpunim me Federatën e Futbollit të Maqedonisë.

Ideja e ngjarjes ishte që të afronte çështjet e diversitetit dhe përfshirjes me sportistët e rinj përmes lojërave dhe sporteve dhe qëllimi kryesor i ngjarjes ishte ndërgjegjësimi i të rinjve për format e ndryshme të gjuhës së urrejtjes, si dhe të promovojnë mënyra për të luftuar urrejtjen, veçanërisht në sport dhe futboll.

Eventi ishte gjithashtu një mundësi për të rinjtë dhe mbështetësit, duke shkruar mesazhe dashurie kundër gjuhës së urrejtjes, të shprehin se çfarë do të thotë barazi për ta, duke treguar se në futboll nuk ka vend për urrejtje dhe se fushat sportive janë hapësirë ​​për konkurrencë të shëndetshme. mbështetje, dashuri dhe lojë të ndershme. Mesazhi i pranimit dhe respektit për diversitetin u përcoll gjatë ndeshjeve të futbollit, ku vizitorët patën mundësinë të mësojnë për fushatën dhe përpjekjet e saj në luftën kundër gjuhës së urrejtjes në sport dhe në jetën e përditshme.


Mesazhin kryesor e ka dhënë Bllagoja Milevski, seleksionuesi i përfaqësueses A të Maqedonisë në futboll dhe një nga ambasadorët kundër gjuhës së urrejtjes në kuadër të fushatës, i cili pa rezerva shprehu mbështetjen e tij për këtë fushatë.

“Loja jonë bashkon kombësi dhe fe të ndryshme. Futbolli nënkupton përhapjen e miqësisë, barazinë dhe promovimin e një stili jetese të shëndetshme dhe kulturës sportive. I inkurajoj të gjithë të rinjtë dhe të moshuarit që të përfshihen aktivisht në fushatë dhe të përcjellin mesazhin e këtij projekti për praninë e miqësisë dhe barazisë në fushat sportive si dhe në jetën e përditshme”.

Shtefen Hudolin, shef i bashkëpunimit në Delegacionin e BE-së në Shkup, theksoi rëndësinë e sportit dhe futbollit dhe ndikimin e tij tek të rinjtë.

“Futbolli është një forcë bashkuese, prandaj nuk ka vend për gjuhën e urrejtjes në sport. Sporti promovon respektin dhe festimin e arritjeve dhe diversitetit. BE-ja vazhdon të mbështesë fuqishëm përpjekjet për të luftuar gjuhën e urrejtjes, si dhe promovimin e vlerave pozitive dhe frymën e lojës së ndershme dhe tolerancës. Sot jam i lumtur që i bashkohem këtij eventi dhe ndaj mesazhin – Blloko urrejtjen dhe ndaj dashurinë!”

Lejla Dervishagiç, menaxhere operacionale e Zyrës së Programit të Këshillit të Evropës në Shkup theksoi se qëllimi i sportit është të lidhë njerëzit, të kontribojë në shëndet dhe cilësi më të mirë të jetës, duke thyer barrierat duke ndërtuar besimin dhe ndjenjën e përkatësisë. “Për më shumë se 40 vjet, Këshilli i Evropës ka qëndruar për lojën e ndershme dhe respektin në fushat sportive. Fushata “Blloko urrejtjen. Ndani dashurinë” është një përpjekje e përbashkët e Këshillit të Evropës dhe Bashkimit Evropian për të mbështetur luftën kundër gjuhës së urrejtjes. Jemi shumë të lumtur që sot po bashkojmë forcat me FFM-në, e cila e ka mbështetur fushatën që nga fillimi, që bashkërisht të dërgojmë një mesazh kundër urrejtjes dhe gjuhës së urrejtjes në futboll, por edhe në jetën e përditshme. Është shumë e rëndësishme që sot të ndajmë mesazhe se dashuria, loja e ndershme dhe respekti janë vlera që na duhen brenda dhe jashtë fushës së futbollit”, thotë Lejla Dervishagic.

Gjithashtu, Filip Popovski, sekretari i përgjithshëm i FFM-së e mbështeti këtë ngjarje për të shpërndarë mesazhe pozitive për ndikimin e sportit dhe futbollit në gjeneratat e ardhshme.

“Futbolli është një platformë e shkëlqyer për të dërguar mesazhe pozitive. Duke iniciuar aktivitete për ndërgjegjësimin për një nivel më të lartë të tolerancës në fusha futbolli dhe jashtë tyre, u dërgohet një mesazh tifozëve, e veçanërisht të rinjve, për efektet e dëmshme të gjuhës së urrejtjes dhe intolerancës. Falenderime të sinqerta për Bashkimin Evropian dhe Këshillin e Evropës për iniciativën dhe mbështetjen në organizimin e kësaj fushate. Federata e Futbollit është gjithmonë e hapur për bashkëpunim me të gjitha organizatat dhe institucionet që mbështesin promovimin e vlerave reale dhe duan të kontribuojnë në lojën e ndershme dhe në një atmosferë pozitive brenda dhe jashtë fushës”.

Fushata “Blloko urrejtjen. Ndani dashuri!'' synon të rrisë ndërgjegjësimin për format e ndryshme të gjuhës së urrejtjes që synojnë komunitete dhe individë të veçantë në shoqërinë maqedonase, si dhe të promovojë mënyra të ndryshme për të luftuar gjuhën e urrejtjes. Fushata përfshin figura publike, institucione, organizata dhe aktivistë kryesorë të të drejtave të njeriut, të cilët, përmes dëshmive personale, tregimeve dhe shkëmbimit të praktikave të mira, do të promovojnë diversitetin dhe barazinë në komunitetet lokale dhe në mbarë rajonin.

Fushata zbatohet në kuadër të projektit “Promovimi i diversitetit dhe barazisë në Maqedoni”, e cila është pjesë e programit të përbashkët të Bashkimit Evropian dhe Këshillit të Evropës, Horizontal Facility për Ballkanin Perëndimor dhe Turqinë 2019-2022”.
   
   
Reprezentacioni A