Ndeshja e parë natën në Shkup

Publikuar më 09 Јуни, 2014 Aset e Futbollit


Sigurisht që tifozët e futbollit në Shkup, sidomos ata të rinj, u intereson kurr  është luajtur ndeshja e  parë natën në Shkup. A ishte ai Stadiumi i qytetit  nën projektorë, ose është luajtur në ndonjë fushë tjetër?
Sipas dokumenteve të shkruara që janë gjetur  tashmë në faqet e zverdhura të ish, të vetmes gazet ditore "Nova

Makedonija’’  ndeshja e parë natën është luajtur i në vitin e largët 1946, më 20 qershor. Sipas të dhënave të pakta deri tek të cilat aritëm të vim,janë takuar eMaqedonia dhe  Rabotniçki  (1-0). Në atë kohë faqet sportive  nuk shkruanin  aq gjerësisht për futboll, as për sportet tjera. Për atë do të jetë interesante të shkruhet  se si është luajtur ajo ndeshje nate, sidomos që shumë vite më vonë në Stadiumin  e qytetit u montuan reflektorë.

Për të luajtur ndeshje nate , e para pas çlirimit  të Shkupit , ishte dëshirë shumë e madhe e tifozëve të futbollit në kryeqytetin ton. Në të atëhershmin,por edhe të tanishmin stadium të Rabotniçkit rreth Stadiumit t[ qytetit ishin vendosur  14 reflektor nga 1400 dhe 1600 luksa , të  marrë  hua nga MNT. Teatri Kombëtar i Maqedonisë ishte në anën tjetër të lumit Vardar, në afërsi të qendrës sportive ,,Kalaja’’ dhe ishte  shkatërrur  pas tërmetit shkatërrues (katastrofal)në vitin 1963 në Shkup. Shtyullat të cilat u vendosën ishin  në pronësi të ndërmarjeve të  qytetit të Postës, Telegraf  dhe Telefoni (PTT), kurse për punë elektrike ishte angazhuar dhe ishte përgjegjëse ndërmarrja PEP  (ndërmarrja federale  elektrike). E gjithë kjo ishte e pa të holla, pse vall a do  kërkonte dikush para për gjithë këtë spektakël.


Dëshmitari dhe aktori  i asaj  ndeshje të parë nate  në Shkup pas luftës ishte lojtar nga  Maqedonia, profesor Stevo Cvetkoviç,më vonë lojtar i Vardarit. Ka pasur shumë tifozë rreth stadiumit. Edhe pse dritat ishin shumë të fuqishme, në pjesë të caktuara të fushës topi nuk dukej mirë. Para ndeshjes ishte lyer me ngjyrë të bardhë, por edhe kjo nuk  ka ndihmuar shumë.Ishte metëvërtet  shumë interesante, e paharrueshme, ndeshje për të cilën është folur shumë, për shkak se në atë kohë për të luajtur futboll nën reflektor  ishte një tërheqje e vërtetë(atrakcion). Savo Cvetkoviç nuk e mbani mend kush e ka shënuar gol për Maqedoninë. Ky informacion nuk është regjistruar as në gazetën Nova Makedonija, ku vetëm është regjistruar rezultati. Në tekst  është shkruar një pjes e shkurt e anës teknike rreth vendosjes së shtyllave dhe reflektorëve.


Edhe pse kanë kaluar më shumë se 60 vjet Savo Cvetkoviç e kujton  atë përbërje. Luajtën: Dragan Gerov, Slavko Dimitrovski ,Vasko Kokinovski-Makara, Cvetan Davitkovski ,Aco Ivanovski, Boris Dimovski, Hristo Georgievski ,Blagoja Petrovski- Bella,Stojan Bogoevski-Gajda, Gota Sazair dhe Savo Cvetkoviq. Le të kujtojmë se një vit më vonë, Savo Cvetkoviç shënoi dy gola vendimtare për Vardarin , në  kualifikimet për hyrjen në Ligën e Parë  kundër Sllogës (më vonë) Vojvodinës në Novi Sad. Vardari  bëhet  anëtar i  ligës së parë të ish Jugosllavisë. Nuk dihet përbërja e Rabotniçkit, por në kujtesën e tifozëve më të vjetër në Shkup kan luajtur: Cvetan Baçvarovski ,Mile Mihailov, Shpire Petrovski ,Ilia Ignjatovski, Vllado Dimitrovski Dushko Stefanovski, Nikolla Tanevski ,Toshe Veninov, Çedo Hanxhiski, Stefço Dimitrovski ,Stojan Videvski dhe Aco Todorovski.
   
   
Reprezentacioni A