Akademia e FFM-së - Shkollë për të ardhmen e futbollit tonë

Publikuar më 03 Август, 2023 Lajme, Akademia e Futbollit


FFM vazhdimisht stimulon për stërvitje dhe përkujdesje për futbollistët e rinj. Në vijim do të prezantojmë Akademinë e FFM-së për zhvillimin e futbollistëve të rinj elitarë, të cilët në të ardhmen mund të jenë bartës të lojës në klube dhe kombëtare.

Akademia e Federatës së Futbollit të Maqedonisë këtë vit pranoi gjeneratën e nëntë të studentëve.

Dy klasa, gjenerata e vitit 2009. fillon vitin e dytë në Akademinë e FFM-së dhe gjenerata e futbollistëve të lindur në vitin 2010 përmes testeve në mbarë vendin, fitoi një vend në programin e FFM-së për zhvillimin e futbollistëve të rinj.

Federata e Futbollit të Maqedonisë themeloi akademinë e saj në shtator të vitit 2014, duke ofruar mundësinë e koncentrimit të talenteve në një vend dhe fokusimit të plotë në aktivitetet që zhvillohen në kuadër të akademisë. Klasën e parë të akademisë së FFM-së e përbënin 35 futbollistë të rinj të gjeneratës 1999/2000.

Që atëherë, e deri më tani, FFM në bashkëpunim me UEFA-n kanë punuar në një plan zhvillimor vjetor për futbollistët e rinj të akademisë. Një ekip i posaçëm profesional është përgjegjës për aktivitetet dhe punën e futbollistëve në parimet e lojës, teknikës dhe taktikës, por edhe futbollistët janë të pajisur me të gjitha elementët e tjerë të nevojshëm për zhvillimin e tyre, duke filluar nga akomodimi, dieta e duhur dhe ushqimi, plani, kushtet shëndetësore dhe rehabilituese, deri në realizimin e një programi të rregullt arsimor, me elemente që janë thelbësore për zhvillimin e një futbollisti.

Puna me kategoritë e të rinjve në akademinë e FFM-së është e vlerësuar dhe nën mbikëqyrjen e komisioneve të posaçme të UEFA-s, e cila jep drejtimin e duhur për rrugën e zhvillimit të futbollistëve.

Zoran Stratev - menaxher teknik dhe koordinator i përzgjedhjeve kombëtare të të rinjve në FFM

“Me kushtet që ne ofrojmë, me mbështetjen e UEFA-s përmes programit për zhvillim, mendoj se këta të rinj kanë një shans unik për të pasur sukses në futboll. Ne po bëjmë përpjekje të mëdha dhe po sigurojmë fonde për ta realizuar projektin në mënyrën e duhur dhe për të pritur me padurim lojtarët e rinj që do të krijojmë në të ardhmen”.

“Kur futbollistët e klubeve të ndryshme kanë mundësinë që në moshë të vogël të stërviten së bashku, të njohin dobësitë dhe pikat e forta, të zhvillohen, e gjithë kjo është një parakusht për bashkimin e mëtejshëm dhe krijimin e një ekipi të fortë përfaqësues. Besimi i ndërsjellë që të rinjtë fitojnë lojtarë është ndoshta fitimi më i madh nga ky lloj projekti, shpresoj që edhe ata të kuptojnë seriozitetin e aktiviteteve”.

Në sezonin e ardhshëm 2023/2024, gjithsej 54 fëmijë nga gjeneratat 2009 dhe 2010 janë pjesë e akademisë së FFM-së.

Dragan Naçevski është kryetrajneri i gjeneratës 2009. Faruk Jonuz është ndihmës i tij, ndërsa Zoran Miceski është trajner i portierëve. Mentori i gjeneratës 2009 është Predrag Mitkovski.

Me gjeneratën 2010, ekipi profesional përbëhet nga Nexhat Shabani (seleksionues), Goran Georgievski (ndihmës seleksionues), Nikola Georgiev (trajneri i portierëve). Mentori i gjeneratës është Viktor Pavlovski.

Të dy gjeneratat do të trajnohen nga trajneri i fitnesit Robert Stojanovski. Kryedoktor i Akademisë së FFM-së është profesori Vanço Pop Petrevski.

Futbollistët nga Akademia e FFM-së do ta ndjekin shkollimin në katër shkolla fillore, “Goce Dellçev”, “Lazo Angelevski”, “Gjorgi Dimitrov” dhe “25 Maj”, ndërsa Akademia e FFM-së ka dy paralele të pajisura plotësisht për mësim shtesë të të rinjve.

Analizat e deritanishme konfirmojnë nevojën për ekzistencë dhe investim të mëtejshëm në këtë lloj projektesh. Shumica e lojtarëve që janë pjesë e Akademisë janë bërë anëtarë standardë në përfaqësueset e Maqedonisë.

FFM do të vazhdojë të punojë më shumë dhe me përkushtim për të mirën e futbollit në vendin tonë dhe krijimin e liderëve të rinj që në të ardhmen do të jenë bartës të përfaqësueses së Maqedonisë. Me ndihmën e UEFA-s, FFM ka krijuar një akademi me një lidhje të fortë mes shkollave të futbollit dhe klubeve.

Ne vazhdojmë në atë drejtim, që trajnerët dhe instruktorët të kenë trajnime ekspertësh nga UEFA për të ngritur standardet e tyre në punë, dhe në këmbim të motivohen ta zbatojnë atë në punën e tyre, dhe që futbollistët e rinj të marrin këshilla dhe udhëzime thelbësore jo vetëm nga pikëpamja teknike, por edhe nga aspekti i edukimit dhe menaxhimit të procesit.

   
   
Reprezentacioni A